El GdT de Bioética te invita a participar en el Cine fòrum, que tendrá lugar el día 21 de març a les 17 h. en la sede de la SoVaMFIC, en C/ Sta. Cruz de la Zarza, 4 bajo – 46021 – Valencia
Cinefòrum «Daniel Blake» de Ken Loach (2016). Sesión dinamizada por Bernardo Lerma y Carme Ors
Daniel Blake, un carpintero de 59 años, acaba de sufrir un infarto. Siguiendo el consejo de su doctora, que le recomienda abandonar su trabajo, sin embargo Daniel es incapaz de encontrar un nuevo trabajo. Mientras pide asistencia pública a la administración conoce a Katie, una madre soltera que ha sido sancionada por la agencia de empleo y no llega a poder alimentar a sus hijos. Juntos, intentan encontrar una salida a su precaria situación.
La película nos permite hablar de la autonomía de las mujeres, de la relación entre pobreza y salud, de las consecuencias del modelo económico actual en la salud y en la protección social . Todo ello desde la perspectiva de la Bioética.
En esta sesión de Cineforum contamos con invitados para analizar la película y dinamizar el debate, invitados de los que os avanzamos un breve curriculum.
Bernardo Lerma, Llicenciat en Filosofia, ha estat durant quasi quaranta anys professor a distints IES de València. Junt amb la resta de membres del Grup Embolic, ha estat coautor dels llibres «Cinema i filosofia, com ensenyar filosofia amb l’ajut del cinema» (1996), «Locuras de cine» (1998), «Primun videre, deinde philosophari» (2006) i «Psiquiatras de celuloide» (2006). Va comisariar al Museu del Cinema de Girona l’exposició Bogeries de Cinema. El seu interès per les relacions entre la Filosofia i altres discursos el va dur al camp de la Fil(m)osofia, tot i investigant les relacions entre Cinema i Filosofia a través de l’obra de Roberto Rosellini i José Ferrater Mora. És des d’aquesta perspectiva que també es va interessar per les relacions entre el Cinema i la Psiquiatria i també la malaltia mental. Actualment es troba jubilat.
Carmen Ors, professora de Secundària i en l’actualitat assessora d’Humanitats i Ciències Socials del Centre de Formació del Professorat de Sagunt. Ha realitzat la seua tesi doctoral en la Universitat de València amb el títol “Razón y cultura en la filosofía de Ernest Gellner”. Ha compaginat el seu estudi en filosofia amb la tasca de traducció, entre altres llibres Javier, I., (2011): Filosofía del cine. Epistemología, ontología y estética, Madrid, Síntesis. Els seus interessos principals han estat la tradició epistemològica moderna, nacionalisme i modernitat, filosofia i cinema. Publicacions recents: Ors, C., Sanfélix, V., (2013): “¿Por qué luchamos? La antropología política del documental norteamericano de propaganda bélica.” Ekasía, Revista de filosofía ; “Identidad/es. Una reflexión sobre la identidad de la mujer en el cine de Icíar Bolaín y Gracia Querejeta” Daimon